Wybór między kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą przynosi nam producent. Jak w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wskutek tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu ekskluzywny rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
najdroższa kawa świata
Kawa mielona jest świetną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się oczywiście zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.